Zo de Oberösterreich Rundfahrt zit er op. Emiel en de jongens van Alpecin Deceuninck kwamen naar huis met drie ritzeges, de rode puntentrui, de gele trui, winst in het ploegenklassement en een pak ereplaatsen. Emiel hees zich een keertje op het podium in de derde rit en finishte finaal als tweede in het jongerenklassement. Een terugblik.

De Rundfahrt begon donderdagavond met een criterium in Linz. De renners moesten door de stad langs een bochtig parcours goed 650 meter bergop. Emiel moest om 19 uur van start en klokte op dat moment de tweede tijd. Uiteindelijk zou hij als zesde finishen. Het verschil met de jongens voor hem? Een aantal daar ging tot op de limiet en namen net iets meer risico. Emiel eindigde op 3 seconden van ritwinnaar Lander Loockx die daags nadien mocht starten in de gele leiderstrui. Emiel begon die tweede rit als derde in het jongerenklassement.

Rit twee was er eentje met een drietal doortochten aan de finish die zich bevond ter hoogte van het indrukwekkend resort Geinberg. De laatste kilometer ging daarbij behoorlijk bergop. Het peloton liet de vroege vluchters lange tijd spartelen, maar in het slot kwam alles, onder meer onder impuls van het Alpecin Deceuninck team, samen. Emiel nam de leadout voor Timo Kielich voor zijn rekening. En hoe!

Hij zette zich in het slot op kop en gaf er zo’n harde snok aan dat het peloton brak en een vijftal renners zich licht wist af te scheiden. Laurens Sweeck nam over en Timo Kielich spurtte met veel overschot naar de eerste ritwinst. Kielich werd ook leider en Emiel klom een plaatsje in het jongerenklassement.

Rit twee was er ook al eentje om duimen en vingers af te likken met een finish in het sfeervolle Niederkappel waar de renners ook al drie keer aan de finish voorbij kwamen. Ook hier een zelfde scenario, vroege vlucht, vluchters die gegrepen werden en vervolgens diverse uitvalspogingen. In de laatste drie plaatselijke rondes zat een stevige klim, eentje van een kleine kilometer aan meer dan 8 procent. Het was Emiel die in de slotmeters van die klim het gat op twee vluchters dichtreed, meer nog, hij trok fors door en in de afzink vormde zich een groepje van een man of vijf met daarbij opnieuw Timo Kielich. De vijf reden fors door en bleven buiten schot van een fel uitgedunde kopgroep. In de finale nam Emiel andermaal de leadout voor zijn rekening en zette Timo op 200 meter voor de finish af. Kielich spurtte naar de zege, Emiel herlanceerde zich nog een keer en werd derde. De boniseconden leverden hem de leidersplaats in het jongerenklassement en een tweede plaats in het algemeen klassement over.

Over naar de finale van zondag met aankomst bovenop de Hinterstoder Höss. Een klim van iets meer dan 9 kilometer aan 8,6 procent, eentje buiten categorie dus… De klim naar de Höss, een prachtig ski-oord is een privaat weg die we zelf met de auto namen. De eerste drie kilometer zijn tricky met oplopende percentages, en een moordende strook halfweg, de finale is dat ook. Dat het net iets te zwaar zou zijn voor Emiel was toen al onze inschatting, zeker na de inspanningen van de dagen daarvoor. Het peloton, of wat daarvan overschoot, werd door de renners van Team Voralberg naar de voet van de klim gemend. Met de Spanjaard Oscar Cabedo had dat team nog een kandidaat voor de ritwinst en de eindzege in de rangen. En ook zijn ploegmaat Colin Stüssi deed nog mee voor de prijzen. Die Cabedo reed vorig jaar trouwens nog de Vuelta. Stüssi is dan weer een Zwitserse klimmer die nog een rit won in de Tour de Savoie Mont Blanc.

Aan de voet van de klim zat Emiel iets te ver in de groep en voorin werd meteen een moordend tempo opgelegd. Achteraan stond de deur open en Emiel moest telkens een renner voorbij om te kunnen aanhaken. Onmogelijk vol te houden, zeker in die eerste steile stroken. Finaal zocht hij een eigen tempo om als 16de te eindigen op iets meer dan 2 minuten van de latere winnaar. Voorin werd de groep stelselmatig uitgedund en ook Timo Kielich moest laten lopen, El Bandito Luca Vergalitto hield wel stand in de kopgroep. De ploegmaat van Emiel ging in de slotkilometer weg van de rest van een uitgedunde groep en pakte de ritwinst én de eindzege met een luttele seconde bonus op Oscar Cabedo. Timo donderde naar plaats 6 in het eindklassement, Emiel naar de dertiende en de tweede plaats in het jongerenklassement. Dat werd gewonnen door Davide de Cassan die we nog kennen vanuit de Ronde van Aosta.

Alpecin Deceuninck won nog het ploegeklassement en keert terug van een Ronde die het van start tot finish beheerste met indrukwekkend werk van alle ploegmaats, waaronder ook Toon Vandenbosch en Joran Wyseure.

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?

Nieuwe mutsen voor de koude winterdagen

Muts

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?