The next one

Emiel mag zaterdag in Antwerpen z’n leiderstrui in de wereldbekerstand verdedigen. Voor het eindklassement tellen de vier beste resultaten uit de zes wedstrijden tellende reeks. Antwerpen is de vierde in de reeks, later volgen nog Benidorm en Hoogerheide.

Veel rekenen heeft op dit moment weinig zin. Wat telt is in de resterende wedstrijden een zo goed als mogelijk resultaat neer te zetten. De voorbije weken hebben aangetoond dat Emiel alvast de knik in de vormcurve heeft overwonnen en dat de spurt richting piek is ingezet. In de drukke kerstperiode kan Emiel mogelijk de gevolgen voelen van de forse trainingsarbeid van de voorbije weken, maar de vorm is in alle geval aanwezig.

We waren al een paar keer eerder in Antwerpen. Al heeft het parcours er toch serieuze wijzigingen ondergaan. Parcoursbouwer is er Camiel van den Bergh met z’n team, organisator in onder meer Rucphen. Omdat bij de elite de grote drie aan de start verwacht worden, rekenen de organisatoren op een massa volk. En de berichten over de voorverkoop zijn op dat vlak duidelijk: donderdagochtend waren er al meer dan 7.000 tickets verkocht! En dus ondergaat het parcours ook dit jaar enkele aanpassingen om de massa een fraai zicht te geven op het strijdtoneel. Daarom wordt onder meer de materiaalpost verbannen naar een uithoek van het parcours. Het blijft evenwel een cross die de boorden van de Schelde aandoet, met snelle stukken over zand en gras en een bult met trappen.

Emiel pakte in Antwerpen bij de juniores nog eens brons op het BK, na Thibau Nys en Lennert Belmans. Een podium dat we later in dezelfde volgorde terugzagen op het WK in het Zwitserse Dübendorf.

Vorig jaar reed Emiel in Antwerpen de wereldbeker tussen de elite met een fraaie 14de stek als resultaat. Hij streed er lange tijd voor de tiende plaats, maar maakte er net iets te veel foutjes en was na afloop zelf niet echt tevreden. Maar 14de in een wedstrijd met de grote drie, dat is een resultaat dat kan tellen. Die grote drie bij de elite zijn uiteraard van der Poel, Van Aert en Pidcock. Maar iets zegt ons dat het straks in Antwerpen een felle strijd zal worden voor de podiumplaatsen.

De grote drie bij de beloften zijn dit jaar de Nederlander Del Grosso, Jente Michels en uiteraard Emiel. Maar de internationalisering waar deze sport zolang naar gesmacht heeft, zet zich beetje bij beetje door met de Fransen Bisiaux, Groslambert en Lelandais en zowaar ook Tsjechen, Zwitsers en Italianen die de neus aan het venster steken. Een tendens die zich bij de junioren nog veel straffer doorzet. Zo zagen we in Namen zowel bij de mannen als de meisjes junioren telkens maar één landgenoot/landgenote terug in de top vijftien. Omdat het een wedstrijd in eigen land betreft starten er straks in Antwerpen opnieuw tien Belgische U23-renners, waarvan er momenteel maar liefst vijf in de top tien van het klassement staan!