Only the strong…

Vier Maldegemnaars trekken komend weekend naar de Vam-berg in het Nederlandse Drenthe. Vier. Het Meetjesland is opnieuw goeie grond voor ontluikend wielertalent. Senne Bauwens, Xenna en Kay De Bruyckere volgen in de wielsporen van Emiel naar het Europees Kampioenschap.

Xenna (meisjes-junioren) en Kay en Senne (jongens junioren) doen net als Emiel komend weekend een gooi naar een ereplaats op dat EK. Een EK dat doorgaat op de Vam-berg, een voormalige vuilnisbelt omgevormd tot de wielercol van wielerprovincie Drenthe.

Emiel strijdt bij de beloften om een ereplaats. Een top vijf is haalbaar, al wat meer is, is extra. Aan favorieten immers geen gebrek op dit EK. Pim Ronhaar, titelvoerend wereldkampioen, was de voorbije wedstrijden de renner die het meest indruk op ons gemaakt heeft. Op korte afstand gevolgd door Niels Vandeputte. De Brit Cameron Mason imponeerde ook al, en dan hebben we Ryan Kamp en Thibau Nys nog niet eens vernoemd. In de Belgische selectie verder ook ploegmaat Joran Wyseure en Witse Meeusen die aan een sterke come-back werkt. Namen noemen is altijd risicovol, want je loopt het risico outsiders zoals Anton Ferdinande en Mees Hendrickx te vergeten.

Kortom, aan favorieten en jongens die kunnen verrassen geen gebrek zaterdag. Over het parcours is weinig bekend, behalve dat het erg zwaar zal zijn met een lange klim en veel kronkelen en keren op de kale berg, blootgesteld aan de elementen. Kortom, het soort race waarin alleen de sterksten overblijven.

Emiel toonde de voorbije jaren al dat hij op een kampioenschap altijd net iets meer kan. het wordt trouwens zijn eerste wedstrijd tussen de beloften en dat in de nationale trui. Het zijn niet de Iserbyts van deze wereld die zaterdag het tempo zullen bepalen, het zijn de favorieten die straks koers moeten maken eerder dan te volgen. En dat geen 60, maar 50 minuten lang. Kortom, tactisch wordt het een totaal andere wedstrijd.

Met de conditie van Emiel zit het wel goed, en de voorbije seizoenen groeide onze Flandrien uit tot een renner die zich best in zijn element voelt als het lastig wordt.

We zetten Pim en Niels met stip bovenaan ons favorietenlijstje, daarachter een handvol renners die in een goeie dag kunnen meestrijden voor de medailles. Spannend wordt het in alle geval. Moge de besten op het podium klimmen.

Xenna rijdt zaterdag om 11 uur, Emiel start om 13.15uur. Senne en Kay rijden zondag om 11 uur. De wedstrijden zijn live te volgen op een aantal zenders en wellicht ook via de livestream van Sporza.

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?

Nieuwe mutsen voor de koude winterdagen

Muts

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?