Procentje

Hij was te moe om te vloeken. Maar het was duidelijk dat Emiel niet tevreden was na de finish in het mooie Allevard les Bains. Twintigste, en te veel tijd verloren om nog net in de top tien van het algemeen klassement te finishen. Op 105 kilometer moest hij de toppers laten gaan. Een procentje te kort om mee te gaan en diep in de finale nog mee te spelen. Et alors, zei een Frans president eerder.

De koninginnenrit bood een ongezien spektakel. Acht hindernissen meetellend voor de bergprijs, waaronder de Granier en de Cucheron en verder heel wat beklimmingen die niet als dusdanig opgenomen waren in het roadboek.

Emiel hield goed stand, maar moest even naar adem happen op goed 30 kilometer van de finish, het was daar, op de Col du Berlioz dat de latere winnaar in de aanval ging. De Autraliër Sebastien Berwick kreeg een gaatje, daarachter kwam reactie van Yanis Voisard en Gregoire Romain (onthou die naam). Voordien had het ook al aanvallen geregend, onder meer van Pierre Rolland, tweevoudig ritwinnaar in de Tour de France. Dat Rolland niet weg raakte zegt veel over het niveau van de jongens daarachter…

Emiel kraakte, kwam een procentje te kort om aan te haken bij de beteren en de top tien veilig te stellen. Maar hij bleef knokken en reed de laatste 25 kilometer zo goed als solo, raapte nog een paar lijken op en kwam leeggestreden als 20ste over de finish in een loodzware bergrit met bijna 5000 hoogtemeters. Voor hem, zo goed als allemaal pluimgewichten, de pure klimmers zeg maar.

Emiel eindigt finaal als 17de in het algemeen en als 8ste in het jongerenklassement.

Op naar de volgende, dinsdag in Gullegem!

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?

Nieuwe mutsen voor de koude winterdagen

Muts

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?