Vertrouwen getankt

Emiel heeft in Oud Heverlee een beetje vertrouwen getankt richting start veldritseizoen. Na een slopende wedstrijd kroonde hij zich tot vice Europees Kampioen gravel in de categorie 19-34 en vice-Belgisch Kampioen bij de U23.

Wat een volksfeest was het daar in Oud Heverlee. Daar droeg het ideale nazomerweertje natuurlijk toe bij, maar ook en vooral de overrompeling door publiek en deelnemers. Dat laatste zorgde bij momenten voor wat chaos bij start en aankomst, maar ook bij de podiumceremonie. Maar eerst naar de wedstrijd.

Op vraag van de ploeg startte Emiel bij de 19-34 waarin verder nogal wat beloften aan de start kwamen. Ruim 400 deelnemers waren er in deze groep die moest starten volgens het first come-first serve principe. De startboxen vulden zich vanaf 11 uur voor een start die ruim een uur later zou worden gegeven. De eliterenners mochten starten volgens ranking en daar ging de spreekwoordelijke poort om 12 uur open. Vier minuten later mocht ook Emiel op pad. Hij stond in het eerste kwart van de box, maar al snel was de schifting gemaakt. Nog tijdens de eerste ronde van goed 28 kilometer vormde zich een kopgroepje van een man of twintig dat lang stand zou houden. Daarin ook de veldrijders Dockx, Lauryssen, De Bruyckere én uiteraard Emiel naast een handvol beloften.

Na twee ‘kleine’ rondes van 28 kilometer volgde de grote lus van bijna 48 kilometer waarin de tweede schifting gebeurde en uiteindelijk alleen Emiel, Aaron Dockx, Kay De Bruyckere en Floris Van Tricht als beloften overbleven, en verder ook streekgenoot Robbe Claeys. De negen raapten ondertussen ook al enkele van de vier minuten eerder gestarte eliterenners op en tussen dat alles door fietsten ook de dames elite.

In de finale slaagde niemand er in het verschil te maken, het zou een spurt worden. Emiel pakte het wiel van de snelste man uit de groep: Van Tricht. Maar die haalde het aan de finish uiteindelijk en kroonde zich tot Europees kampioen en Belgisch beloftenkampioen. Emiel werd tweede, geen oneer, want Van Tricht won dit jaar al een vijftal wedstrijden, doorgaans in de spurt. Resultaten die Van Tricht beloond ziet met een profcontract voor volgend seizoen.

Al bij al een geslaagde eerste kennismaking met het gravelen, bekroond met een medaille. Een leuke aanloop naar de start van het veldritseizoen, zondag in Beringen!

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?

Nieuwe mutsen voor de koude winterdagen

Muts

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?