Aan het strand van Oostende

Geen Evangelina of Louis Neefs zaterdag voor Emiel. Wel het strand van Oostende en een hopelijk blauwe hemel. Emiel neemt zaterdag voor het tweede jaar op rij deel aan het WK veldrijden. Vorig jaar bij de junioren, dit jaar bij de beloften.

Wat een bewogen weken zijn het geweest. Je durft het dromen, maar niet hopen…Hoe mooi zou het zijn, een WK in eigen land, zelfs al is het er eentje zonder publiek. Wellicht zullen we pas over enkele jaren beseffen welk een krachttoer het was van Emiel om zich als eerstejaarsbelofte in de selectie van zes te fietsen. De selectie van zes deed behoorlijk wat stof opwaaien. En toen moest het nog beginnen…. Wel een WK. Geen WK. Misschien toch een WK. Of toch, wel een WK. Maar met strenge regels.

Tussen dat alles door richtlijnen, protocollen en wijzigende teststrategie. Eén mecanicien, twee mecaniciens, wel een verzorger, geen verzorger… En ondertussen roeren zich op het thuisfront de op de wedstrijden hard gemiste supporters.

Uiteindelijk valt alles nog redelijk in de plooi en kon de focus weer helemaal op het sportieve. Emiel vertrok donderdagmorgen richting kust voor een korte afzondering met de nationale ploeg volgens ook al weer bijzonder strikte richtlijnen. Donderdagmiddag staat er een parcoursverkenning op het programma, vrijdag een aangepaste training en zaterdag is het dan zover.

Torenhoog favoriet is Ryan Kamp. De Nederlander was het voorbije jaar zonder meer de beste belofte. Achter de uittredende wereldkampioen zijn er behoorlijk wat jongens die mogen dromen van het podium. We zagen de voorbije weken een sterke Pim Ronhaar… Van Belgische zijde ging het heroptreden van Niels Vandeputte haast ongemerkt voorbij, maar Niels maakte in z’n twee voorbije wedstrijden behoorlijk wat indruk. Timo Kielich en Toon Vandebosch zijn de andere Belgische medaillekandidaten. Van Britse zijde is er uiteraard Emiels ploegmaat Thomas Mein.

Emiel maakt samen met Anton Ferdinande en Joran Wyseure de Belgische selectie van zes vol. Hij is de jongste van het lot en moet het zaterdag opnemen tegen jongens waarvan het merendeel enkele jaartjes ouder is en over meer power beschikt. Maar in Mol kliefde Emiel door het zand als de beste en we weten dat hij op een kampioenschap kan pieken. Laat ons de verwachtingen toch maar wat temperen. We hopen op een pechvrije, sterke cross waarin Emiel wat punten kan sprokkelen die hem volgend seizoen een startplaats op de eerste rijen moeten garanderen. Ook dit keer zal Emiel achterin moeten starten, maar dit keer is het geen inhaalrace op volbloedprofs, wel op de wereldtop bij de beloften. Met een goede start kan veel.

Na de beloften rijden zaterdag ook de vrouwen. We zagen de voorbije weken een sterke Sanne Cant… Zondag zijn de mannen aan de beurt. Wout en Mathieu maakten de voorbije weken indruk. Maar op een WK mag en moet een beetje chauvinisme, duimen voor Wout dus.

De wedstrijd is uiteraard live te volgen op het scherm. De aanmoedigingen en felicitaties van de voorbije weken door zoveel mensen zijn een opsteker. Hopelijk zien we elkaar volgend jaar opnieuw op de cross!

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?

Nieuwe mutsen voor de koude winterdagen

Muts

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?