Alweer veranderingen

De voorbije week regende het veranderingen in veldritrand. Het protocol werd aangepast en ook de UCI schaaft de regels voor het UCI-klassement, de wereldbekers en het WK bij. De televisiebeelden van overvolle materiaalposten lokten terechte kritiek uit. Maar de aanpassingen gaan verder dan dat. Zo wordt ook het voorleggen van een negatieve coronatest verplicht voor iedereen uit de ‘rennersbubbel’.

De nieuwe regels gaan in vanaf 28 november (Kortrijk), in Merksplas kan nog even gecrost worden volgens de oude richtlijnen. Het laat zich aanzien dat het aantal deelnemers straks in Kortrijk een duik zal nemen, want de nieuwe voorwaarden zijn niet mis.

Voortaan worden er vijftien vakken in de materiaalpost voorzien en alleen voor de eerste 30 renners uit het startveld mogen twee mecaniciens mee de materiaalpost in. De mindere goden moeten het met 1 assistent stellen en moeten dus hopen op de collegialiteit van anderen om fietsen aan te nemen of door te geven in het gedrum van elke passage. Daarnaast moet iedereen uit de rennersbubbel een negatieve covid-test kunnen voorleggen. In de praktijk komt het er op neer dat renner en entourage zich minstens twee tot drie keer per maand zullen moeten laten testen. Die tests kosten om en bij de 48 euro en dus dreigt de factuur voor velen behoorlijk hoog op te lopen. Zeker nu de startgelden teruglopen en er voor het merendeel van de renners sowieso al geen startgeld voorzien is. Voor wie buiten de pakweg top 20 van een wedstrijd valt is er sowieso ook al geen of maar een erg beperkt prijzengeld voorzien.

Begrijpelijk dus dat we in de media berichten lazen over renners uit de tweede rij die voorlopig de fiets aan de spreekwoordelijke wilgen hangen. Ook het startrecht werd aangepast en verfijnd waardoor het voor jongens die niet aangesloten zijn in een UCI (cyclo)crossteam of geen UCI-punten hebben zo goed als onmogelijk wordt om nog te kunnen starten.

Gelukkig zit Emiel in een Belgisch UCI-team en ook in de schoot van dat team wordt naarstig naar oplossingen gezocht om renners en begeleiders straks getest in Kortrijk te krijgen. Want daar gelden de nieuwe maatregelen voor het eerst.

Zolang er geen aparte jeugd- of beloftenwedstrijden komen zal Emiel wel verder vanop de achterste startrijen plaats moeten nemen in een wellicht wat kleiner deelnemersveld. We hoorden het de voorbije weken nog uit de entourage van andere (eerste)jaarsbeloften: mentaal is het allemaal zwaar. Na een halve ronde liggen de meeste jongens een minuut achterop en terugkeren is op de meeste omlopen in het gedrum een helse opdracht. Ook Emiel sakkerde de voorbije weken wel eens, al was het bv. na Leuven vooral op de eigen prestaties. Onterecht ons inziens, want Emiel is en blijft een knokker die in elke wedstrijd het beste van zichzelf geeft, helemaal tot aan het ‘gaatje’. In Leuven keerde hij tot twee keer toe van achterin terug om telkens 15 tot 10 plaatsen goed te maken, en dat op een bijzonder snelle omloop.

Hopelijk wordt Merksplas een wedstrijd zonder pech of valpartijen. Ook dit keer is de wedstrijd van zondag in Merksplas live te volgen op Playsports en televisie.

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?

Nieuwe mutsen voor de koude winterdagen

Muts

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?