Donie hors categorie

Dat het een loodzware Fléche Ardennaise zou worden stond in de sterren geschreven. Zeker omdat de temperaturen vlot boven de 25 graden klommen. De hitte zou veel deelnemers parten spelen. Maar niet Milan Donie. Die was op de Waalse hellingen heer en meester.

De wedstrijd werd vroeg in een beslissende plooi gelegd. In schuifjes vormde zich een kopgroep van een man of 25. De laatste die aansloot bij dat groepje: Emiel. Die had in de smiezen dat de beslissende vlucht wel eens kon vertrokken zijn en reed samen met een andere renner naar de kopgroep.

De juiste insteek, want met renners van alle grote teams voorin was het zoeken naar jongens die het werk wilden en konden opknappen in het peloton. De voorsprong van de groep voorin liep dan ook stelselmatig uit, even leek het peloton terug te kunnen komen maar al snel ging het opnieuw richting 5 minuten.

Voorin moesten een paar jongens afhaken en met nog meer dan 80 (!) kilometer te gaan ging de jonge Milan Donie op avontuur. Er kwam reactie van drie renners, maar die werden opnieuw gegrepen. De reactie kwam maar niet op gang, in de achtervolgende groep keken de sterke blokken elkaar het wit uit de ogen. Emiel zelf had niet de beste dag en vooral de eerste loden hitte speelde hem parten. Het shirt ging wijd open en het hoofde kleurde donkerrood. Toch bleef hij knokken. Hij loste op een helling, maar sloot opnieuw aan bij de groep. In de finale ging het ook op de Thier de Coo te hard voor Emiel die daarna wel fors bleef doortrappen en toch nog een erg knappe elfde plaats uit de brand wist te slepen.

Ondertussen toonde Donie nogmaals dat aanvallen loont, ook al is het van erg ver. We zagen het vorig jaar al een aantal keer in wedstrijden op dit niveau en ook dit jaar wordt de lijn doorgetrokken. Niet zelden weet de aanvaller zijn putsch succesvol af te ronden. Ook al omdat de sterke blokken niet altijd tot samenwerking komen en de wedstrijd maar moeilijk onder controle kunnen houden.

In het geval van Donie, meer dan 80 kilometer in de aanval, meer dan verdiend die overwinning. Emiels ploegmaat Aaron Dockx hield lang stand voorin en finishte knap in de top tien!

Op naar de volgende! In dit geval de Orlen Nations Cup Grand Prix, een landenwedstrijd door Tsjechië en Polen met een aantal aankomsten bergop! De wedstrijd gaat woensdag al van start!