De weersvooruitzichten zijn goed. De kaartenverkoop loopt als een trein. Het deelnemersveld is er eentje om duimen en vingers bij af te likken. En onze kampioen heeft er zin in. Alle ingrediënten zijn aanwezig om er straks in het eigen Sint-Annapark een feestje van te maken.

Van jetlag lijkt geen sprake bij Emiel na de lange terugreis uit de Verenigde Staten. Er hangt ondertussen een extra medaille te blinken in de huiskamer: zilver, maar wel met een gouden randje. Benieuwd of Emiel de wonderbenen van Fayetteville nog een keer kan showen, zaterdag in Maldegem.

Voor ons, als +papa van maar ook als wnd. algemeen directeur van de organiserende gemeente een bijzondere dag. De eerste cross met publiek dit jaar op Belgische bodem, met een voorziene hulde voor Emiel en een handvol andere kampioenen. Een organisatie die de voorbije weken vaak moest schakelen. Van geen naar wel publiek. Van onbeperkte aantallen naar zones, van geen drank naar wel drank. En voor het eerst op zaterdag met nieuwelingen en junioren. Meer dan 230 renners zakken straks af naar het Sint-Annapark. Ongezien. En bij de elite mannen, waar Emiel start, zowaar 20 renners uit de top 30 van de wereldranglijst aan de start. Het moet al een wereldbeker zijn die met zo’n sterk deelnemersveld kan uitpakken….

Het wordt het unieke sluitstuk van een geslaagde belevingsweek waarin tientallen jonge crossertjes ons park kwamen verkennen. En als organisatie doet de gemeente een extra inspanning door voor extra sfeer en ambiance te zorgen. Daar kan iedereen een steentje toe bijdragen: breng toeters en bellen mee!

Maar eerst de wedstrijden dus. Met het complete WK-podium bij de U 23, de zilveren en bronzen medaille bij de mannen met Lars Van der Haar en Eli Iserbyt. En vele, vele anderen. In alle reeksen ook Maldegemse renners aan de start. Ook voor hen moet het een onvergetelijke dag worden: racen op eigen grond en voor eigen publiek.

De organisatie heeft moeite gedaan om ook bij de elite mannen en vrouwen renners uit de nabije omgeving aan de start te krijgen. Renners die deze kans maar zelden of nooit kennen.

Van het Amerikaanse publiek hebben we één ding geleerd: ze moedigen iedereen even enthousiast aan. De eerste, maar ook de laatste die bijna gedubbeld dreigt te worden. En moet toeters, bellen en ratels zorgen ze voor een ongeziene sfeer.

Laat ons straks genieten van deze eerste cross met publiek , ondanks enkele beperkende coronamaatregelen. Langs deze weg alvast dank aan allen die straks mee supporteren, dank ook aan de Maldegemse middenstand voor het begrip en de support, want bij sommigen zal Emiel in de etalage blinken. Vaak vergeten: het gemeentepersoneel dat een tandje bij stak, de vele vrijwilligers die straks komen opdagen en ons bestuur dat het aandurfde te organiseren, desnoods zonder publiek. Straks worden we wellicht overrompeld door dat vele publiek.

Tot zaterdag!

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?

Nieuwe mutsen voor de koude winterdagen

Muts

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?