Naar de bakermat van Bernard Hinault

Emiel stapte dinsdagavond in het Franse Rijsel al op de TGV richting Bretagne. Daar gaat donderdag de Tour de Bretagne van start, een zevendaagse rittenwedstrijd. Het is een wedstrijd met een rijke historie, maar het parcours is wellicht net te weinig selectief om grote verschillen te zien.

Voor Emiel is het de eerste keer dat hij een zevendaagse ronde rijdt. Een nieuw stapje in het leerproces. De eerste rit van donderdag is meteen de kortste, met iets minder dan 150 kilometer. Het wordt, aldus het roadbook, een aankomst op een feeërieke locatie: de Pointe Saint-Mathieu in Plougonvelin. Daar op het trainingsparcours van Valentin Madouas zou de wind wel eens een rol van betekenis kunnen spelen…

Vrijdag voert het parcours verder richting binnenland, met de langste etappe van meer dan 206 kilometer. Aankomst met een aantal plaatselijke rondjes met daarin een helling die vijf keer moet beklommen worden.

Zaterdag gaat het richting Loire-Atlantique door de zoutvlakten waar de wind opnieuw vrij spel heeft. Zondag gaat het richting binnenland in een etappe met wat kasseien en een parcours waar Eddy Merckx 58 jaar geleden won.

Maandag volgen 203 kilometer op een parcours dat uitnodigt tot een massasprint. Dinsdag wordt het parcours omschreven als dat van een mini Luik-Bastenaken-Luik en woensdag ligt de helling in slotetappe op een kleine helling, geplaveid met kasseien en daar kent deze 57ste (!) editie van de wedstrijd haar slot.

Het lijkt selectief, maar de voorbije edities waren er maar zelden grote verschillen in de etappes. Kortom, de meest regelmatig presterenden zullen voorin het klassement finishen.

De wedstrijden zijn vanaf 14 uur telkens live te volgen via de site van de Tour de Bretagne!