Naar la Petite Doyenne

Het is een wedstrijd met een rijke historie. Bezaaid met pittige hellingen, met een pittige finale als epiloog. Zaterdag start Emiel in la Petite Doyenne. Luik-Bastenaken-Luik voor beloften.

Dat hij de vorm te pakken heeft bleek afgelopen weekend al in de Hel van het Noorden. Op Youtube is het integrale beeldverslag van de wedstrijd terug te vinden. Belabberde beeldkwaliteit, dat wel. Maar ze tonen opnieuw een renner die op kop sleurt en de boel aan stukken rijdt om vervolgens in de laatste kilometers nog eens erg diep te gaan.

Na de Hel werd de knop snel omgedraaid. Woensdag verkende Emiel nog de laatste 120 kilometer van LBL. Na de start volgt een lange aanloop met Mont le Soie als eerste helling. Wegenis in barslechte staat is het, met daarna de Wanne, de Stockeu, de Haute-Leveé, de Vequée, de Redoute, de Nessonvaux en de Bolland. Gevaarlijke afdalingen daartussen, en uiteraard geen meter vlak. Wie nog iets in de tank heeft kan op de voorlaatste helling nog het verschil maken: 600 meter aan goed 10 procent.

Met zo’n zware finale is het verbazend dat in de voorbije edities toch telkens een vrij omvangrijke groep naar de finish reed. Mogelijk omdat het parcours zo zwaar is en iedereen schrik heeft om de tank leeg te rijden.

Het is een wedstrijd die Emiel ongetwijfeld nog iets beter moet liggen dan Roubaix. Maar de tegenstand is niet min met enkele jongens die de voorbije weken meestreden in wedstrijden als de Brabantse Pijl. Het niveau in de beloftenwedstrijden ligt bijzonder hoog en er zijn meer dan een handvol jongens die een finale kunnen kleuren.