Op de limiet

Emiel is zondag in de eerste wereldbeker U23 van het seizoen in Tabor knap vijfde geworden. Knap, want het was koersen op de limiet en meer zat er niet in. Een beresterke Anton Ferdinande had altijd moeten winnen.

Een prachtparcours aldus Zdenek Stybar. Maar enig Tsjechisch chauvinisme zal Stybar bij die uitspraak niet vreemd geweest zijn. Ja, het parcours had veel, maar het was vooral een snelheidsrace die een sausje modder miste. Om een idee te geven: de beloften reden de wedstrijd aan een gemiddelde van 24,8 km/uur…. Een parcours waarop het snoeihard ging, een kloof slaan moeilijk was en terugkeren een nog helsere opdracht…

Het was Emiel die best startte, hij pakte de kop en zou die bijna een ronde lang vasthouden. In zijn spoor een steeds verder uitdunnend groepje met Anton Ferdinande, de Zwitser Loris Rouiller, de Brit Cameron Mason, de Nederlanders Kamp en Ronhaar en later ook Jente Michels en Niels Vandeputte. Ook Mees Hendrickx kwam aansluiten. Ook de Italiaan Toneatti en de Fransman Huby wisten zich een tijdlang in de debatten te mengen. Om maar te zeggen: bij de beloften is het heus geen Belgisch-Nederlands onderonsje.

Het groepje dunde uit. Toneatti en Huby moesten afhaken, net als Vandeputte. Voorin bleef het hard gaan en de balkjes fungeerden als scherprechter. Emiel verloor bij een ongelukkige jump wat terrein, maar kwam opnieuw aansluiten. Even later zou hij ook nog eens lek rijden maar ook daarna wist hij het kloofje met de leiders te dichten.

Anton Ferdinande, hoe sterk was die, rammelde op kop en sloeg een gaatje. De resterende Belgen in de kop van de wedstrijd speelden het spel voorbeeldig en pasten. Emiel gaf achteraf toe dat hij graag meer had gedaan om de vlucht van Ferdinande te beschermen. Maar op kop gaan zitten en ‘storen’ zat er niet in, aanklampen wel. Mees Hendrickx wist de kloof met onze landgenoot te dichten, daarachter nog Ryan Kamp en de Brit Mason op korte afstand gevolgd door Michels en Emiel. Ferdinande ging als eerste de laatste bocht in maar slipte en kwam ten val. Hendrickx won, Mason en Kamp snelden nog voorbij onze onfortuinlijke landgenoot. Emiel finishte als vijfde.

Het verschil met het EK? Toen had hij de benen om te winnen, in Tabor niet. Maar twee keer vijfde: daarmee mag je als 19-jarige thuis komen.

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?

Nieuwe mutsen voor de koude winterdagen

Muts

Heb jij onze Saint-Emiel wijn al geproefd?